Särsk rivningar

Dagens lektion i Glittersubjektets etablerade sommarskola rör vid ett mycket känsligt ämne, nämligen fenomenet särskrivningar. Vi inleder med ett diagnostiskt prov; känn igen och roas av de särskrivningar som lurar i följande (autentiska!) rader, utdrag ur det famösa galleriet som för övrigt finns att beskåda på Facebook:De som förstod behöver egentligen inte fortsätta läsa. De som kanske inte riktigt uppfattade alla nyanser i exemplena ovan ska inte på något sätt känna sig dumma eller mindre värda som människor; förmodligen är de fler än de som faktiskt kan identifiera en särskrivning, detta på grund av att särskrivningar är så vanligt förekommande, även inom skolvärlden; det finns lärare som särskriver, vilket givetvis är tragiskt, men inte alls sällsynt. Som tur är finns det andra människor, högstadie-utbildade och självsäkra i sin adolescens, som gärna lär ut allt vad de tror sig kunna om allt som de inte har en aning om:

En särskrivning är när två ord som sitter ihop, skrivs isär. Exempel: jättegod blir jätte god, sjuksköterska blir sjuk sköterska, herrsocka blir herr socka. Orden sär skrivning är en särskrivning. Felsteg som dessa kan bero på influenser från engelskan (återigen), där särskrivningar är en given del av skriftspråket. På svenska blir det bara fel. Tänk efter nästa gång du gör mellanrum mellan orden; läs dem högt för dig själv om du så vill, vad som helst bara vi slipper fler särskrivningar. De är överallt och snart kan vi byta ut vår svenska flagga mot Union Jack och börja äta scones till middag!


/Krollsplint, lite viktig och förmer

Kommentarer
Postat av: Naszfluckah

Älskar den med osynlig jord. För det är faktiskt farligt, folk kan ju råka få den i sig och vi människor är inte skapta för att äta jord. Problem med matsmältningen där, oavsett om det är synlig jord eller inte.

2011-06-23 @ 13:43:20
Postat av: Krollsplint

Fast det värsta är ändå att själv BLI osynlig jord. Jag föreställer mig att det är en intelligent metafor för att begravas i massgrav eller något...

2011-06-23 @ 14:30:59
Postat av: Ellen

Åh, den där med osynlig jord är så himla bra.

2011-06-26 @ 21:08:31
URL: http://helpmeclosemyeyes.blogspot.com
Postat av: Krollsplint

Hehe, jo, jag vill minnas att du är en beundrare av osynlig jord.

2011-06-27 @ 09:18:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0