Rättstavning

Dagens lektion i Glittersubjektets sommarskola består av en flyktig monolog om stavning:

Svenska språket innehåller väldigt många ord, och det är helt okej att inte kunna stava till dem allihopa. Här på Glittersubjektet har vi full förståelse för dig som tenderar att kasta om bokstäverna i ord som ecklesiastikminister eller hippopotomonstrosesquippedaliofobi; vad vi däremot ser strängt på är konsekvent felstavande av ord som vi själva anser hyfsat enkla (såklart), det vill säga ord av den sorten vilken går att finna i lågstadieelevers läseböcker. Idag går vi igenom ett antal slumpmässigt utvalda ord vilkas stavning tydligen har undgått stora delar av Sveriges befolkning; vi har sammanställt dem i en lista där det felstavade ordet är kursiverat, medan den rätta stavningen är skriven i fetstil.

- Ordet hällst stavas helst utan ä och dubbla l.
- Igentligen/ijentligen stavas egentligen med ett e i början/och därefter ett g.
- Alldrig stavas aldrig med två l (altid stavas alltid med två l).
- Det är inte lungt att byta plats på n:et och g:et i ordet lugnt.
Tjejjer. Varför skulle någon komma på att stava ordet tjejer med två jj? Visst skulle man kunna tro att det ska stavas med ch- i början eller så, men varifrån kommer dubbel-j:et? Det är helt ologiskt! Sluta med det bara!
- Och föresten så stavas förresten med två r.


Vi avslutar dagen med ett varningens ord: Det har konstaterats att de barn och ungdomar som inte är uppmärksamma under svenskalektionerna i grundskolan löper större risk än sina medstudenter att vika in på brottets bana redan i en mycket ung ålder. Detta är sanningen, så se till att göra läsläxan och träna på ordklasserna!



/Krollsplint, lite viktig och förmer


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0