Jättesöt, solglasögonprydd

                 
                        Så här ser jag ut efter en dag på stranden.


Och under en kort period kommer platsen Glittersubjektet att ligga nere, vilket för er läsare (förr mellan 8-17 individuella per dag, numera 3-7, vad hände där egentligen?) innebär ett tillfälligt slut på den muntration som bloggen erbjuder. Lyckligtvis nog har vi tagit oss tid att leta upp och sammanställa vissa ersättningsnöjen som borde roa er under vår frånvaro:


1. Den fenomenala YouTube-följetongen Goth Lyfe (tipstack till lilla My). Klicka här för att se första avsnittet av... 20? 21? Det finns ganska många.

2. Johan Wanloos nätserie Rock Manlyfist. Den har uppdaterats varje måndag sedan den 6:e september 2010 och utgör idag ett imponerande arkiv. Första avsnittet finns här.

3. Ära vare Gud i höjden, denna har jag gjort i slöjden: Dröm-maskinen, spellistan med Krollsplints handplockade sommardröm-pop. 20 låtar i en timmes speltid verkar kanske inte som särskilt mycket, men kvalitet går före kvantitet. (Observera att vi på Glittersubjektet egentligen bojkottar Spotify på grund av deras fula trick med "gratis medlemskap" etc. Grooveshark är att föredra, men den ordning och reda som råder på Spotify är för charmant för att ignoreras...)

4. Språktidningen är bra, och språksommarens språkpyssel är alldeles en alldeles utmärkt sysselsättning, billig och hjärntränande.Och om allt går enligt planerna, är samtliga delar av Glittersubjektet på plats om inte alltför lång tid.


/Krollsplint med kollegor, alla jättesöta och solglasögonprydda


Surt, sa räven

Här på Glittersubjektet är vi väldigt noggranna med research, eller spaningsarbete som man kan uttrycka det på svenska. Häromdagen spanade några av oss in ett par av Sveriges mest populära bloggar, det vill säga våra givna konkurrenter. Vi nämner inga namn, men vi blev så nedslagna att vi nästan dog. Det chocktillstånd i vilket samtliga av oss försattes är direkt paralyserande och fördunklar markant vår utstrålning av charm och kreativitet. Därför kan vi för tillfället tyvärr inte erbjuda vårt vanliga sortiment av träffsäkra och, förhoppningsvis, grammatiskt korrekta textarbeten och fragment. 

Dock vill vi ju helst undvika att platsen Glittersubjektet står tom, så idag lånar vi en röst som på ett ungefär beskriver våra känslor inför Sveriges mest lästa bloggar. Följande musikaliska stycke är egentligen komponerat av metalbandet Slipknot (originalet låter så här), men ingen av oss är särskilt förtjust i metal. Istället valde vi att presentera en alldeles utmärkt cover (sökes; en lämplig svensk motsvarighet till ordet cover) av Richard Cheese, hela världens lilla lounge-kung:

Vi återkommer när vi har vuxit upp samt tagit in allt vad t.ex. Dante Alighieri säger om dödssynden avund och av detta låtit oss avskräckas en smula.


/Krollsplint, realisten

Särsk rivningar

Dagens lektion i Glittersubjektets etablerade sommarskola rör vid ett mycket känsligt ämne, nämligen fenomenet särskrivningar. Vi inleder med ett diagnostiskt prov; känn igen och roas av de särskrivningar som lurar i följande (autentiska!) rader, utdrag ur det famösa galleriet som för övrigt finns att beskåda på Facebook:De som förstod behöver egentligen inte fortsätta läsa. De som kanske inte riktigt uppfattade alla nyanser i exemplena ovan ska inte på något sätt känna sig dumma eller mindre värda som människor; förmodligen är de fler än de som faktiskt kan identifiera en särskrivning, detta på grund av att särskrivningar är så vanligt förekommande, även inom skolvärlden; det finns lärare som särskriver, vilket givetvis är tragiskt, men inte alls sällsynt. Som tur är finns det andra människor, högstadie-utbildade och självsäkra i sin adolescens, som gärna lär ut allt vad de tror sig kunna om allt som de inte har en aning om:

En särskrivning är när två ord som sitter ihop, skrivs isär. Exempel: jättegod blir jätte god, sjuksköterska blir sjuk sköterska, herrsocka blir herr socka. Orden sär skrivning är en särskrivning. Felsteg som dessa kan bero på influenser från engelskan (återigen), där särskrivningar är en given del av skriftspråket. På svenska blir det bara fel. Tänk efter nästa gång du gör mellanrum mellan orden; läs dem högt för dig själv om du så vill, vad som helst bara vi slipper fler särskrivningar. De är överallt och snart kan vi byta ut vår svenska flagga mot Union Jack och börja äta scones till middag!


/Krollsplint, lite viktig och förmer

Vem är Krollsplint?
Inte för att någon har frågat, eller bryr sig, men det är möjligt att det hos en del av er 8-14 läsare råder en viss osäkerhet angående hjärnan bakom Glittersubjektets verksamhet. För eran skull tar dagens inlägg upp ämnet i form av en kort presentation:

Krollsplint = (från tyskans krollen, rulla ihop sig - tysktalande individers kommentarer undanbedes - är bladfibrer från dvärgpalmen, förr använt som möbelstoppning och dylikt som substitut för tagel). Krollsplint på Glittersubjektet är det gemensamma namnet för ett antal skiftande personer i samma fysiska kropp. Detta har ingenting att göra med den psykiska sjukdomen schizofreni; ej heller med någon form av parasitism. Krollsplint är en sund balanslek med arketyper och passfotografier, animus och anima, ett det, ett jag och och ett överjag. Krollsplint är första-andra-tredjepersonen, pluralis.

Förhoppningsvis har alla eventuella tvivel angående Glittersubjektets ledning nu skingrats. Om inte, går det bra att ställa intelligenta och genomtänkta frågor med hjälp av "Kommentera"-funktionen nedan.


/Krollsplint, allihopa


Fördomsfull och stoltPersonligen är jag inte en beundrare av sådant som man har upplevt tusen gånger och inte tyckte särskilt mycket om ens första gången man stötte på det. Detta inkluderar, bland annat, berättelser om banala tonårsflickors hormonstormiga vardag, musik som består av att någon pratar jättelänge och jättesnabbt om enbart pengar, sex etc., samt kvällstidningarnas fiktiva detaljer ur diverse celebriteters liv.

Det finns en del saker som jag uppskattar och som inte behöver förändras alls (t.ex. det f.d. centrerade textfältet i vilket jag skriver mina blogginlägg), men förutfattade meningar är inte en sådan sak. Fördomar behöver varieras. Därför har jag utgått från serietecknaren Johan Wanloos lista över nya, fräscha fördomar samt poeten UKON:s Yrkesregister och skrivit ner några av mina egna små vanföreställningar, vilka jag själv anser vara mycket okonventionella:

- Människor med dreadlocks är jättesnälla.
- Folk som går barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet är kedjerökare.
- Marionettdockspelare har komplexfyllda relationer till sina mödrar.
- Invånare i små kustsamhällen dyrkar Cthulhu, havsmonstret.
- Barn till föräldrar med segelintresse växer ofta upp och blir samvetslösa pennalister.
- Alla jockyer är kortväxta sängvätare.

Det gäller att tänka till ordentligt innan man sorterar in folk i etikettförsedda fack på det viset! Annars blir det fel och vi får leva i total anarki.


/Krollsplint tänker utanför lådan


Sunshine, lollipops and rain?

Idag var den ursprungliga idén att publicera en dikt om moderna barnprogramledare och hur de tenderar att blanda skådespelartalang med amfetaminrus när de befinner sig framför kameran. Idén förändrades dock efter att dess skapare ögnat igenom samtliga 6 inlägg på platsen Glittersubjektet och insett att 4 av dessa består av idel gråt och tandagnisslan, vilket är förståeligt men föga imponerande i en tid då livscoacherna håller västvärlden i ett järngrepp och det positiva "tänket" är det enda rätta "tänket". Med detta i åtanke faställdes beslutet att ägna Glittersubjektets dag åt lite "pep-talk", "ego-boost" och insidan av en optimistskalle:

Visst kan man inte låta bli att dra på smilbanden när man inser att Lesley Gores käcka popdänga kommer att spelas upp inuti ens huvud om och om och om igen tills det att ens gråa hjärna antar regnbågens alla färger? Oh, vad den omotiverade glädjen är underbar - och kom ihåg, barn, att okunnighet är lycksalighet.


/Krollsplint, optimisten


Interpunktion

Vi ska etablera en sommarskola med språkinriktning och en snobbig attityd! Detta med syftet att till folket sprida vissa detaljerade baskunskaper inom det svenska språket samt, givetvis, för nöjet att håna andras felsteg över myrmarker som vi själva känner oss hyfsat säkra på (men inte tvärsäkra. Även Glittersubjektets skribenter trampar snett bland prepositionsval, genusböjningar och foge-s i sammansättningar.)

En lektion har nog redan passerat, åtminstone om det här inlägget räknas. Men vi börjar om med en snabb och lättfattlig genomgång av enkla interpunktionstecken, eftersom insikten om det korrekta bruket av dessa tycks saknas hos en del aktiva skribenter såsom bloggare, journalister och s.k. copywriters:


. = punkt. En punkt avslutar en mening. En punkt kan också användas tillsammans med decimaler. Efter punkt kommer alltid en versal (stor bokstav), förutom när det gäller efternamn som von Heidenstam och de Carabas.

, = kommatecken. Ett kommatecken utför ungefär samma uppgift som väggarna i ett hus.

" " = ett exempel på citationstecken. Andra varianter är: ' ' och > <. Citationstecken kallas ibland för citattecken. Citationstecken kallas inte för "situationstecken".

' = apostrof. Svenska och engelska apostrofer används på olika sätt. Skriv inte t.ex. Sture's salong eller Paulina's pizzeria. Det är engelskt (och därmed fel).

? = frågetecken. Här på Glittersubjektet undviker vi helst att kombinera frågetecken med utropstecken (se nedan).

! = utropstecken. Det är ett eller tre utropstecken som gäller. Inte två, inte fem, inte tolv. Ett enda brukar räcka. Varför är missbruket av utropstecken så stort, och så accepterat? Vad är det som är så fascinerande med utropstecken? Vart är världen på väg? Hur ska detta sluta?Nu har vi på ett snabbt och lättfattligt sätt gått igenom interpunktionstecken.
Det var väl, "ku'l"?!!!!!.

/Krollsplint, lite viktig och förmer

Ch-ch-ch-ch-changes

Och nu har det hänt igen, detta att "makthavarna" ändrar på alltets position:

Jag är van vid att fältet där jag skriver in mina inlägg på bloggen är centrerat, förlagt till mitt på sidan, men nu har det - på grund av en informationsruta från blogg.se - vänsterjusterats. Informationsrutan går inte att stänga ner, och jag måste ställa om mig helt från att rikta blicken rakt fram till att snegla åt vänster. Dessutom kallar hela tiden ett grönfärgat fält på mina båda ögons uppmärksamhet genom att lysa med sin närvaros skarpa kulör. Sådan ter sig min oföränderliga situation.

Nu låter det kanske inte som ett väldigt stort problem, men det är det. Rutiner kollapsar. Blickfånget förändras. Hela ens uppfattning om någontings placering snedvrids, och jag förstår inte hur någon kan tillåtas att genomföra den sortens onödiga - men ack så ödesdigra - omändringar.

Personligen grips jag av en lätt panik. Det kan ta veckor för mig att bli van vid något som detta, och nu är jag osäker på om jag kommer att kunna driva bloggen genom krisen och ut på andra sidan (det som inte dödar, härdar?). Jag lovar dock att försöka, men ber också samtliga 8-10 läsare att hysa en stark oro över Glittersubjektets mentala hälsa fram tills det att problemet är löst.


/Krollsplint, realist-autisten


Främre övre tarmbenstaggen
Jag mätte min främre övre tarmbenstagg och insåg följande: På min vänstra sida sträcker sig benet cirka 9 mm längre ut från kroppen än på min högra sida. Med andra ord: Kroppen skevar. Upptäckten berörde mig så starkt att jag beslöt att med den främre övre tarmbenstaggen som utgångspunkt skriva en dikt. Resultatet är betitlat Den vridna avenyn och ser ut såhär:


Mitt skelett är lika skevt som mitt psyke,
vi sitter inte ens ihop
men delar av leder leder ingenstans.
En motorväg av märg och kalk,
den asymmetriska karusellen i mig

och vägen ligger öde.
Mitt skelett är ett ökenlandskap i händerna på en
av 1900-talets främsta avantgardister (lika framåt som min tarmbenstagg).
Han bygger loopar, tunnlar,
långa sträckor i vitt och svart
och burfåglar åt min tomma bröstkorg

jag är en transportsträcka i den glesbefolkade änden av landet.
Varje dag färdas flera dimensioner genom mig;
en skeletthands grepp om en penna


/Krollsplint, poeten

Det svenska språket

Nationaldagen till ära handlar dagens inlägg om det som vi på Glittersubjektet anser vara något av det absolut bästa med Sverige, nämligen det svenska språket:

Svenska språket innehåller bokstäverna å, ä, ö.
På svenska kan man formulera fina ord som t.ex. hjärta, skönhet och ångmaskin.
Här behandlar vi svenska språket med största vördnad och respekt.

Tyvärr finns det de som anser att de 65 000 uppslagsord med 70 000 huvudbetydelser och ytterligare 27 000 betydelsenyanser jämte 5000 idiom som ryms mellan pärmarna i Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien inte räcker till. De klagar på språkets struktur och ordens ljud och talar hellre engelska - eller vilket annat språk om helst egentligen - än svenska. För dessa individers skull har vi satt ihop en enklare ordlista, där vanliga engelska vardagsuttryck (i vänstra spalten) ersätts med fullt dugliga, svenska motsvarigheter (i högra spalten).

Ett lämpligt firande av nationaldagen skulle kunna vara att försöka använda samtliga svenska ord i listan och reflektera över hur mycket bättre allting låter på ren svenska än nedstänkt med malplacerade glosor. (Så sluta dissa svenska språket, det är faktiskt väldigt coolt och ganska creddigt.)

boosta - öka, driva
comic - serie
crew - gäng, besättning
faila - misslyckas
losa - förlora
sale - REA, utförsäljning
take away - hämtmat


/Krollsplint, realisten & hycklaren

Homosexuell beteendeterapi
Med anledning av den pågående HBTQ-festivalen i Göteborg, skulle jag vilja skriva om begreppet HBT och vad jag anser att detta innebär för klyftan mellan de som kallas HBT-personer och de som inte gör det. Jag låter dock bli, eftersom en sådan text förmodligen skulle, helt felaktigt, uppfattas som en provokation och göra mig impopulär som homofob i HBT-kretsar, vilket känns onödigt och ganska dumt. Istället nöjer jag mig med att konstatera att i mina öron låter HBT som ett uttryck inom sjukvården eller psykoterpin (homosexuell beteendeterapi?) och hoppas att detta påstående på ett subtilt och elegant sätt förmedlar mina åsikter om bokstavskombinationen i fråga.

Annars är ju regnbågen ett mycket vackert optiskt, meterologiskt fenomen i sin skepnad av ett bågformat, mångfärgat ljusspektrum mittemellan sol och regn på himlavalvet.


/Krollsplint, realisten

Tabula rasa
                                   PLATSEN GLITTERSUBJEKTET ÖVERGER ALLT
                                   PLATSEN GLITTERSUBJEKTET GER ÖVERALLT!Vilket innebär: Ett slut på de snåriga textmassorna och det ostrukturerade poetiska i alla dessa prosalyriska fragment. En fortsättning på språkfascismens utopi och på det faktiska, strukturerade poetiska. En påbörjad process av anpassningsförsök och strävan mot fred, kärlek och ett jämlikt samhälle.

Vi ändrar vår plattityd och skaffar en ny attityd. Vi är inte längre pekoralister utan politiska aktivister. Vi byter passivitet mot pacifism. Vi slutar upp med att posera och börjar protestera. Vi upphör att vara pateter och blir poeter, eh...

Alltså: Glittersubjektet fräschas upp, slätas ut, hårdnar till och ja, alla ni pre-pubertala humorister därute i cybervärlden, detta är synonymt med att få erektion och därefter resa sig igen, och igen, och igen. Och det gör vi.


/Krollsplint med kollegor


RSS 2.0